Twitter, persones amb capacitats diverses

Twitter_LogoPer Carmen Martínez Viñas  (@educandoando)

L’aventura twittera va començar amb un projecte al cap: Una illa al col·legi. Com a mestra de pedagogia terapèutica em sentia nàufraga dins d’un edifici anomenat escola, la tasca principal es duia a terme des d’una aula aïllada . Aquesta classe era freqüentada puntualment per un determinat tipus d’alumnes , guarnits amb una sèrie d’etiquetes , i en la qual poques vegades venien la resta d’habitants de l’escola.

De sobte, un dia a través del correu electrònic, em va venir un repte: participar en un “sarau educatiu ” en què es buscaven docents innovadors amb motivació per crear projectes educatius . Animaven a participar amb la resta de docents via Twitter . Seria aquest el pont aeri, terrestre i marítim que estava buscant per connectar la meva illa?

Què vaig descobrir fent servir aquesta eina de relacions socials? Vaig descobrir com fer nodes entre persones amb capacitats diferents .

Al principi , vaig trobar la tribu de les persones amb capacitat de compartir recursos, eines i experiències . Compte, en ocasions, apareixen DMs o mencions on el que realment pretenen vendre el seu “producte o persona” per als seus propis fins. La recepta, comparteix, mostra i opina tot el que puguis, però tingues en compte que sent pesat no s’arriba a guru .

També, em vaig trobar amb la tribu de les persones que tenen capacitat per assessorar, informar i orientar en tots aquells temes que t’interessen o sobre els quals necessites ajuda. Consell: si tens un problema, no dubtis a twittejar, sempre hi ha algú que sap la resposta. I posa’t a fer el mateix, si algú pregunt , respon i si no ho saps, fes un RT: sempre hi ha algú que sap la resposta .

I al final, va aparèixer la tribu dels que tenen capacitat per organitzar, planificar i col·laborar en diferents projectes oberts a TOTS I PER A TOTS. La invitació a participar en aquests grups sol ser habitual i el meu consell principal: viure l’experiència de col·laborar conjuntament amb alumnes i docents amb capacitats diferents. Tota la resta, és secundari.

Els usuaris d’aquestes tribus no viuen aïllats , pel mateix fet twittejar ja estan integrats, tot i que cal la interacció amb altres usuaris de diferents tribus perquè la relació passi d’integració a inclusió. S’enriqueixen les capacitats personals en funció d’interessos, necessitats i motivacions .

I en aquesta història , qui és el dolent ? La pròpia aranya de la WWW (world wide web) com a usuari del web, el mateix protagonista ha de tenir criteri propi i saber usar la xarxa de la forma més coherent possible. Pot caure en mans dels venedors de fums, gurus i spam diversos regalant informació íntima i personal .

D’aquesta manera tan amena i divertida he començat a teixir avingudes, ponts aeris i canals que permeten que el treball especialitzat, que es realitza a l’aula de suport, sigui partícip de diversos projectes, d’una manera inclusiva i sense cap tipus d’etiquetes .

Leave a Reply