Flipped Classroom, capgira la classe!

Descripció de l’activitat
Les persones participants en aquest curs construiran propostes d’activitats didàctiques integrant els recursos i serveis que ja utilitzen amb altres de nous, després de la seva identificació i anàlisi en funció de les matèries i nivells educatius en els que treballen, orientant-se cap el model anomenat Flipped Classroom (Classe Inversa o Classe Capgirada)
Destinataris

Professorat de qualsevol nivell educatiu que desitgin iniciar-se en la pràctica de la modalitat de la classe capgirada o Flipped Classroom i/o en l’ús que permeti l’elaboració de materials didàctics multimèdia.

Requisits tècnics dels assistents

Coneixements bàsics del sistema operatiu (descàrrega i instal lació de programes) i del navegador. Disponibilitat de dispositius electrònics (ordinadors, tauletes, mòbils…) amb micròfon i altaveus (o auriculars) i càmara de video o webcam, amb connexió a Internet.

Objectius
  • Conèixer el model Flipped Classroom i les diferents adaptacions, els seus avantatges i inconvenients.
  • Analitzar el paper i les competències del professorat i de l’alumnat en aquesta metodologia.
  • Analitzar experiències d’èxit realitzades amb aquesta metodologia.
  • Experimentar amb les aplicacions que permeten dur a terme l’anomenada flipped classroom i la generació de continguts educatius digitals.
  • Analitzar les transformacions necessàries per estructurar una unitat didàctica mitjançant la metodologia de la classe capgirada.
  • Elaborar un projecte de classe capgirada orientat a un tema curricular.
Continguts
  • Mòdul 1: El model Flipped Classroom: concepte, àmbits d’aplicació, avantatges i inconvenients. Planificació d’una activitat formativa basada en el model de la classe capgirada.
  • Mòdul 2: Anàlisi d’experiències i propostes innovadores realitzades amb la metodologia de la classe capgirada. Selecció de materials didàctics.
  • Mòdul 3: Experimentació amb les eines de generació de continguts per a la realització de materials multimèdia propis.
  • Mòdul 4: Eines i estratègies per a l’elaboració d’un projecte de classe capgirada. Disseny de l’activitat.
  • Mòdul 5: Elaboració de conclusions i disseny de l’avaluació de l’activitat.
Metodologia
La metodologia de treball és no presencial a través d’una aula virtual (Moodle) en el campus de l’Escola Virtual d’Espiral.
El curs està estructurat en diferents mòduls, cada un dels quals disposarà d’una temporalització determinada, tot i que les persones participants poden anar desenvolupant les activitats al seu propi ritme de treball dins cada mòdul de treball.
Els formadors realitzaran un guiatge dels participants qui seran els protagonistes del seu procés d’ aprenentatge amb l’ajuda dels materials i recursos que es posaran a la seva disposició.
I tot això es realitzarà a través del disseny d’una activitat formativa basada en la Flipped Classroom adaptada al nivell educatiu i als continguts triats pels propis participants.
Requisits de certificació

Per obtenir la certificació oficial del curs cal:

  • Superar l’avaluació de les diferents activitats plantejades durant el curs: hauran de ser valorades positivament almenys el 80% de les tasques.
  • Lliurar les activitats proposades dins el termini preestablert pels formadors.
Dates de realització

de l’1 al 17 de juliol del 2015

Durada

30 hores

Formadors

Joan PadrósJoan Padrós @joanpadros

Llicenciat en Biologia. Professor del CFA Palau de Mar de Barcelona. Consultor de Competències TIC a la UOC. Formador de formadors (Generalitat de Catalunya). Formador de formadors en diferents institucions (Departament d’Ensenyament, UOC, etc).

 

 

Xavier SuñéXavier Suñé @xsune

Professor tècnic de F.P. Assessor en tecnologies aplicades a l’educació al Servei Educatiu del Tarragonès i tècnic docent a l’Àrea TAC del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Formador i Consultor a l’ICE de la URV, en Postgraus de la UOC i la URV.
about.me/xsune

 

 

Inscripció